Понеделник, 29 Април 2019 06:42

Естествен Цвят на Косата - Добрата Диета за Здрава Коса

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Какво Трябва да Знаем за Естествения Цвят на Косата?

Знаем, че той не се избира - определя от наследствено. И в същото време, цвета на косата е много повече от просто характеристика на външния вид.
Малко хора знаят, че цветът на косата влияе директно върху нейната плътност. Като правило, косата на блондинката и кафявите коси имат най-гъста коса (100-150 хиляди), по-малко е при брюнетки и червенокосите (около 80 хиляди). Въпреки това, диаметърът на косата също се определя от нейният цвят и може да варира от 40 до 110 микрона. Блондинките обикновено имат най-тънката коса. Ето защо не можем визуално да забележим, че русите хора имат повече коса по главите си от тъмнокосите.

Цветът се определя от съотношението на два вида пигмент меланин: феомеланин и еумеланин. Пигментът (феомеланин) е жълт, а еумеланинът е кафяв. Косата на всички нюанси съдържа и двата вида пигменти, но в различни пропорции.
Меланинът се произвежда в специални клетки, разположени в космените фоликули. Същите луковици съдържат и други клетки, които се специализират в синтеза на протеини (което, както вече знаем, е основният строителен материал на косата). В луковицата протеинът и пигментът са смесени. По този начин косъмът се появява над повърхността на главата, с определен цвят. Или изобщо няма цвят означава, че  в такава косата няма необходимите пигменти.

Защо през годините косата става все по-сива?

Това се дължи на факта, че образуването на меланин изисква ензима тирозиназа. И през годините се произвежда все по-малко и по-малко. Това се става на генетично ниво и засега лекарите нямат възможност да повлияят на този процес. Следователно остава да се разчита на добра наследственост. Ако родителите ви имат сиви от млада възраст, тогава има голяма вероятност да ви очаква същата съдба.

В допълнение към наследствеността, растежът се влияе от появата на сива коса: примерно при монголоидната раса, хората стават процесът един от най-бързите. Забелязва се също, че блондинките посивяват по-рано, а брюнетките по-късно. Така че, с възрастовото намаляване на производството на пигмент, ще трябва да го приемете и да използвате бои. Днес производителите предлагат разнообразие от оцветяващи продукти за жени и за мъже.
Има чести случаи, при които сивата коса се появява много по-рано от очакваното (след двадесет и дори по-рано). В такива случаи, очевидно, в организма се случват някои процеси, които влияят на синтеза на тези пигменти. Лекарите знаят със сигурност, че ранната сива коса може да бъде признак на хиперфункция на щитовидната жлеза (т.е. прекомерната й активност). И в този случай трябва да се консултирате с лекар. Като контролирате заболяването, можете да забавите нежелания процес. Има преждевременно посивяване, причинено от недостиг на пантотенови и парааминобензоени киселини в организма. В този случай могат да помогнат специални лекарства.
Има и други причини, поради които косата може да изгубите цвета си твърде рано. Стресът и недостига на хранителни вещества могат да доведе до прекъсване на производството на хормоните с няколко години. И отново (без значение колко банално може да звучи), заключението е , че има необходимостта от здравословен начин на живот. Ако искате да запазите естествения цвят на косата колкото е възможно по-дълго - уверете се, че вашата храна е балансирана и не се притеснявайте за дреболии.
И още. Не изваждайте сивата коса. Има доказателства, че така премахвайки избелелите косми, вие допринасяте само за увеличаване на техния брой. Факт е, че коренът в основата на фоликула секретира серум, който, изтичащ върху кожата около космения фоликул, който е вреден за здравето на околните коси. В екстремни случаи, ако сивата коса ви дразни много, я нарежете с ножица.

КОМЕНТАР:

Цветът на косата е една от най-важните характеристики на нейното здраве. Промяната в цвета по време на живота може да бъде симптом на метаболитни нарушения и органна патология. Навременното помагане на специалист в този случай е много важно.

 

Read 439 times

Коментари и отзиви (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
0 Characters
Attachments (0 / 3)
Share Your Location