Неделя, 17 Февруари 2019 18:54

Боядисване на косата - Какво Трябва да Знаем

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Един от начините да променим имиджа си в очите на другите е да променим цвета на косата си. Така например хиляди години индийките са създавали червени оттенъци в тъмната си грива, използвайки чиста къна - лолутрайна боя, приготвяна от египетски цъфтящ храст (Law-sonia inermis), който се среща и в Индия.

Цветовете изпълват целия ни живот. Особено ценим този на косата си. Бързо изскубваме първите побелели косми, но всички знаем, че това няма да спре процеса на стареене. След като космената фоликула е престанала да произвежда пигментни клетки, няма вероятност това да започне отново. Новоизраслата коса също ще бъде бяла.

Цветът се дължи на присъствието на меланинови пигменти в кортекса на ствола
на косъма. Както вече видяхме, има вида пигменти - еумеланин и феомеяаш Ку i икулата е безцветна и матова - това изглежда като пластмасова обвивка, Видимият цвят се дължи на комбинация от светлината, която е преминала през оцветения кортекс, и светлината, отразена от гладката кутикула. Ако в кортекса ням пигмент, косъмът изглежда бял.

Цветът на косата може да бъде променен по три начина:

* да бъде изсветлен - частично или напълно;

* да бъде потъмнен - частично или напълно;

* да бъде изцяло променен

 Цветовият Кръг

В училище вероятно сте учили, че слънчевата светлина е съставена от много различни цветове. Навярно сте ги виждали в отблясъците на светлината, искрящи в един диамант. Виждат се и в дъгата. При ярка дъга можете ясно да различите отделните цветове, подредени в червено от външната страна и виолетово от вътрешната и страна. Това подреждане се нарича спектър. В него цветове,който са подобни един на друг (например червено и оранжево) са един до друг в св смесват Специалистите разглеждат спектъра по особен начин. Цветовете са подредени в кръг по начина показан на диаграмата. Тук подобните цветове също са разположени един до друг но са разделени. Има три основни или първични цвята: жълто, червено и синьо. Те са разположени на равни разстояния по цветовия кръг Между тях са тези получени чрез съчетаваме на първичните цветове по двойки. Те се наричат комбинирани цветове. Оранжевото се получава чрез съчетаване на червено и жълто, зеленото - от жълто и синьо, а виолетовото - от синьо и червено. Жълтото, оранжевото и червеното се възприемат като топли цветове, виолетовото, синьото и зеленото - като студени. Всички комбинирани цветове имат различни оттенъци: например в червеникавооранжевото преобладава червеното, а в жълтеникавооранжевото преобладава жълтото. Точният оттенък зависи от пропорцията. В цветовия кръг всеки от първичните цветове лежи срещу един комбиниран цвят. Червеното - срещу зеленото, пурпурното - срещу жълтото. Тези двойки от противостоящи цветове се наричат допълващи се. Ако се смесят червено и зелено, няма да получите нито единия от тях получава се цвят със сивкав оттенък. Същото важи и за другите допълващи се двойки - те се заличават взаимно при смесване. Този ефект е много важен при боядисването. Да предположим, че косата на даден клиент има оранжев оттенък след изрусяване. Леко оцветяване с допълващия цвят синьо ще заличи нежеланото оранжево. По същия начин, ако косата е с неприятен жълтеникав цвят, решението е в добавянето на виолетово. Интересни резултати се получават при смесване на повече от два цвята. Сместа от червено и виолетово изглежда кафяво. Да предположим, че прибавим малко жълто (жълтото и виолетовото дават сиво)и резултатът е по-меко, пепеляво кафяво.Ако прибавим малко червено, може да се получи кестеняв цвят. Смесването на червено,жълто и пурпурно ще ни даде черно или много тъмно сиво.

В практиката шестте цвята на спектър не са достатъчни, за да се задоволят всички изисквания, затова чрез внимателното им смесване фризьорът може да получи най-невероятни нюанси.

 БОЯДИСВАНЕ, Оцветители

Оцветителите за коса биват четири основни вида: за временен цвят, естествени, полутрайни и трайни бои.

Временен цвят на косата.

Боите, използвани за временно оцветя

на косата, са създадени първоначално за нуждите на текстилната индустрия.Това са киселинни бои, които се отлагат на външната страна на косъма, така че да не проникват в ствола. Те променят начина, по който 

лесно с шампоан и изчезват след няколко процедури. На пазара се предлагат под формата на гел, пяна или спрей.

За разлива от някои от трайните бои,

временните оцветители не създават опасност за развитие на алергичен дерматит.

Естествени оцветители, Те са се използвали от древни времена, като повечето от тях са с растителен произход.Най известна от всички е къната. До днешен ден тя се използва за нюансиране в червено. Концентрацията й се поддава

трудно на контрол и резултатите могат да се окажат непредсказуеми. Има данни, че при някой хора причинява астма и алергии.

Къната не трябва да се използва при побеляла коса, тъй като тя ще стане оранжева

Полутрайни бои

За оцветяване на бяла коса се произвеждат специални бои, които могат да се прилагат и за кичури. Боите са нискомолекулни, което означава, че преминават лесно през кутикулата в кортекса, без да увреждат люспите й.Тъй като лесно проникват в ствола на косъма, се измиват относително лесно. Подобни оцветявания издържат от 6 до 12 седмици, като избледняват и изсветляват постепенно. Червените бои се измиват от косата най-бързо. Обезцветяване. Продуктите за обезцветяване са прахообразни и кремообразни. При работа те се съединяват с водороден прекис (оксикрем) 6,9 и 12%, в зависимост от желания цвят и особеностите на косата. Разтворът се смесва в пластмасова купа и се нанася в зависимост от това дали за първи път обезцветяваме цялата коса или само корените. При всички случаи следим точно указанията на всяка марка (действие, времетраене, съотношение на разтвора, странични ефекти, последващо третиране...). Ще получим добър резултат, ако ползваме по-слаб разтвор - 6 или 9% - това означава, че удължаваме времетраенето, но запазваме косъма по-здрав. Когато изрусяваме за първи път в зависимост от основния цвят и желания нюанс, започваме от краищата и след около 15 — 20 минути нанасяме върху корените. Тук трябва да внимаваме да не слепваме вече третираните кичури, тъй като температурата на тялото повишава общата температура и има опасност от изгаряне. Това е особено важно за боядисани коси които искаме да изрусим с по-силен разтвор. Те трябва непрекъснато да се наблюдават и да не се поставят под загряващи каски или фолио.

Изрусяване* Цветът на косата става по-светъл чрез трансформиране на част или на целия меланинов пигмент в кортекса в безцветна субстанция. Меланинът не се отмива - той се променя химически, при това необратимо. Химичните разтвори, които се използват за целта, се наричат продукти за изсветляване. Те съдържат окисляващи съставки, подобни на тези в неутрализиращите разтвори, използвани при къдрене. Окисляващите съставки са в алкален разтвор и най-често използвания препарат с водороден прекис. Той се прилага самостоятелно за изсветляване на тъмна коса или в комбинация с някакъв оцветител-за I придаване на определен оттенък. I Вече споменахме, че червената и I pyi .11 а коса съдържат повече феомеланин, 1 отколкото еумеланин. Тъмната коса - ' черна или тъмнокафява - съдържа повече еумеланин, отколкото феомеланин. Еумеланинът се отстранява по-лесно от кортекса чрез препарати за изрусяване. Ето защо след изрусяване тъмната коса изглежда червеникава - еумеланинът е обезцветен и това, което е останало, е феомеланинът. По нататъшното изрусяване отстранява феомеланина. Поради тази причина е по-трудно да се изруси червена коса в сравнение с тъмна.Силно изрусената коса изглежда жълтеникава, тъй като естественият цвят на кератина е бледожълт. Затова бялата коса на възрастни хора изглежда леко жълтеникава в корените, а многократно изрусяваната коса придобива оттенъка на оцветена от никотин кожа.

Препоръчани Продукти

Read 215 times Last modified on Неделя, 28 Април 2019 20:11

Коментари и отзиви (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
0 Characters
Attachments (0 / 3)
Share Your Location