Петък, 22 Февруари 2019 13:33

Кажете „Не“ на амоняка

Written by
Rate this item
(1 Vote)

„Не“ на амоняка

Не е трудно да се каже „не“ на нещо, което не е особено приятно или полезно; не е като да не отказваме на шоколад или сапунени опери - просто ви насърчаваме да направите избор. Оцветявайте косата си с продукти, които не съдържат амоняк. Но нека ви дадем няколко съвета за най-добрият цвят на косата у дома (така че можете да вземете информирано решение).

Какво е амоняк?

Добър въпрос; това е мощен химикал - много мощен и не е нещо, което да отнеме леко. В продължение на много години амонякът е включен, разбира се, в боите за коса.

Защо така?

Тъй като амонякът променя нивата на рН на косата (нивата на киселинност). Помниш ли онези тестове, които си правил в училище в химическата лаборатория? Тези, в които бихте натопили парче лакмусова хартия в течност и ще видите дали става червено или розово? Е, това беше всичко за установяване дали дадено вещество е кисело или алкално. Човешката коса е естествено кисела и учените, работещи в индустрията за красота, отдавна са открили, че алкален химикал ще отвори кутикулата на косата, за да позволи абсорбирането на боята, което ще промени цвета на косата. Амонякът, добре познат и общодостъпен алкален разтвор, изглеждаше като очевиден избор по това време; тя беше сравнително евтина и работеше.

Но какво да кажем сега?

Е, нека просто кажем, че ние - индустрията за красота - сме научили много през годините за цвета на косата без амоняк. Например, учените вече осъзнават, че промяната на молекулярната структура на кутикулата при използване на амоняк е почти невъзможно да се промени. Многократното използване на цвят на основата на амоняк може да доведе до трайно увреждане на кожичките на косата с течение на времето, което ще доведе до загуба на влага и ще стане и чуплива и суха (и никой не го иска).

Но с цвят на косата без амоняк, как се абсорбира цвета? Добър въпрос; вярно е, че получаването на боя за коса може да бъде трудно без алкален "агент" да помогне. Но не и ако знаете как. Химиците на Гарние са прекарали години в лабораторията, усъвършенствайки цвета на косата без амоняк, като гамата Garnier Olia, която използва естествени масла, за да отделят цвят дълбоко в вала на косата. Това са умни неща, защото тези естествени масла са много по-благоприятни за косата (и всеки знае, че по-щастливата коса изглежда и се чувства много по-гладка и по-копринена от косата с увредена амоняк).

Колко вреден е амонякът за косата ви?

Ето четири ефекта, които амонякът може да има върху косата ви:

Веднъж повреден, винаги се поврежда. Да, просто обсъдихме това, но си струва да повторим. Увреждането е необратимо и косата ви може би никога повече няма да се почувства добре.

Амонякът може да бъде дразнещ. Били ли сте някога боядисали косата си и сте открили, че не можете да спрете надраскване на скалпа след това? Вероятно защото сте използвали боя с амоняк, която дразни кожата ви. Често се наблюдава лека реакция. За някои хора амонякът може да ужили очите или дори да предизвика проблеми с дишането и докато ужасните истории за драматични алергични реакции са редки, защо поемате риска? Изберете без амоняк.

Ще се нуждаете от повече цвят, защото амонякът принуждава кутикулите ви да се отварят и ги кара да останат така. Така, влагата и загубата на протеини от косата ви са съпътствани и от загуба на цвят. По принцип постоянният цвят на косата, съдържащ амоняк, обикновено съдържа големи количества пигмент за компенсиране на загубата. Това обаче не решава загубата на влага и дългосрочните ефекти. Цветовете за домашна коса, които съдържат амоняк, често се скъсяват върху съставки, които защитават новия цвят и здравето на косата, докато при боите за коса на основата на масло, като Garnier Olia, загубата на цвят се намалява, но естествените орехи и плодовите масла подхранват косата, давайки му по-здравословен блясък.

Амонякът може да бъде вреден за вашето здраве. Дебатът за това дали амонякът е вреден не е нещо, което можем да направим с няколко думи. Има хора, които казват, че бременните жени трябва да избягват боите за коса на основата на амоняк. Но това не означава, че трябва просто да приемете, че е добре. Ако имате съмнения, консултирайте се с Вашия лекар, направете кожен тест или, може би, много по-разумно, просто вземете домашната боя за коса без амоняк. Не е трудно; потърсете думите на опаковката: Няма амоняк.

Не се ли използват бои на основата на амоняк в салоните за красота?

Вярно е, че салоните са използвали амоняк в продължение на години, но много професионални колористи оценяват предимствата на продуктите без амоняк - за себе си и за своите клиенти - така че винаги питайте първо.

Трябва ли да избягвам амоняк?

Нека бъдем ясни. Боядисването на косата до известна степен може да отслаби косата ви. Колкото повече използвате боя за коса, толкова повече рискувате да промените начина, по който изглежда, чувства и се държи. Изборът на най-добрия цвят на косата у дома се свежда до това колко сте загрижени за ефектите на амоняка върху косата или колко силен е цветът. Препоръчваме боя без амоняк, която да е проектирана с подхранващи масла, които създават лъскав, дълготраен цвят.

Read 177 times Last modified on Събота, 23 Февруари 2019 15:16

Коментари и отзиви (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
0 Characters
Attachments (0 / 3)
Share Your Location