Петък, 05 Април 2019 17:06

Косата е интегрирана система

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Косата е интегрирана система с своеобразно химично и физическо поведение. Това е сложна структура от няколко морфологични компонента, които действат като единица. Косъмът на бозайниците се разделя на три основни области: кутикула, кора и мозък. Медулата се намира в косата на корсера като сива коса, гъста коса и коса на брада, и липсва при фина коса на деца. Има повече медула в по-грубата коса на азиатците, отколкото на бялата раса. Медулата може да бъде включена в разцепването на космите, тъй като осигурява зона на слабост като пътека за разпространение на пукнатини по оста на влакната. Кутикулата е химически устойчив регион и се състои от припокриващи се везни. (кератиноцити) като керемиди върху покрива. Формата и ориентацията на клетките на кутикулата са отговорни за диференциалния ефект на триене в косата. Кутикулата обикновено се формира от 6–8 люспи за азиатците, малко по-малко при кавказците и още по-малко в африканската коса. По-тънкият слой на кутикулата прави африканската коса по-податлива на счупване.

Всяка клетка на кутикула съдържа тънка протеинова мембрана, епикутерия, покрита с липиден слой, който включва 18-метил ейкозановата киселина (18-MEA) и свободните липиди. Под мембраните на клетките на кутикулата има три слоя, всички съдържащи силно напречно свързан протеин, най-вече цистин, А-слой, екзокутикула или В-слой и ендокуцела. Първият съдържа по-голямото количество цистин, а третото съдържа най-ниското. 18-MEA е отговорна за хидрофобността на косата и нейното отстраняване чрез алкални химически козметични процедури може да увреди косата чрез увеличаване на хидрофилията. Клетъчният мембранен комплекс (CMC) е междуклетъчно вещество. КМЦ се състои от клетъчни мембрани и адхезивен материал, свързващ клетъчните мембрани между две клетки на кутикулата, две кортикални клетки и клетки на кутикула.

Най-важният слой на CMC се нарича бета-слой и се счита за междуклетъчен цимент и се поставя от други слоеве от всяка клетка. CMC и ендокуцелът са много уязвими региони за химичните обработки като избелване, боядисване и изправяне на косата / перметални процедури. Също така, ежедневното подстригване и триенето на шампоаните могат да нарушат CMC. CMC фрактурите могат да се видят преди разкъсването на влакната. Излагането на многократно грубо измиване, незащитено сушене, триене, слънчева светлина и алкални химични обработки водят до намаляване на съдържанието на липиди в клетъчната повърхност, променяйки го от хидрофобност до по-хидрофилна, отрицателно заредена повърхност.

Кортексът представлява основната част от масата на човешката коса и се образува от удължени, фузиформени клетки, свързани чрез СМС и съдържащи протеинови и меланинови гранули. Клетката на кората съдържа също влакнести структури, наречени макрофибрили, всяка от които се състои от микрофибрили, които са високо организирани фибриларни единици и матрица. Матрицата се образува от кристален протеин с високо съдържание на цистин. Макрофибрилите са подредени в спирална формация. Вътре в микрофибрилите съществуват субфиламентни единици, наречени протофиламенти, всяка от които съдържа къси участъци от алфа-спирални протеини в полипептидни вериги на протеини, формирани от навити спирали. Алфа-спиралата се държи спирала от химически сили като: йонни сили, хидрогенни връзки, сили Ван де Ваал и дисулфидни връзки. Процесът по изправяне на косата се състои в счупване на силите, които задържат намотката, което позволява да се разтегне.

Ако разкъсването на химическите връзки е последвано от къдрене на косата, то се нарича „перм“, което означава постоянно завиване. Процесът на редуциране на косата включва подуване на косата и много алкални вещества като натриев или литиев хидроксид, гуанидин, амониев тиогликолат, рН по-високо от 9.0. Всичко това може да доведе до образуване на цепнатини или пукнатини в ендоцелулоза и КМЦ, но основното увреждане на косата след използване на продукти за редуциране на косата се дължи на неправилна употреба на продуктите и липса на грижа по време на разресване на косата в намалено състояние. Увреждането на косата, причинено от използването на химически процедури, може да бъде сведено до минимум, избегнато или ремонтирано чрез правилното използване на продуктите за грижа за косата. Козметиката за коса може да подобри хидрофобността на косата, да укрепи кутикулата и да намали електрическите заряди и силите на триене.

Read 200 times Last modified on Петък, 05 Април 2019 17:22

Коментари и отзиви (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
0 Characters
Attachments (0 / 3)
Share Your Location