Неделя, 07 Април 2019 11:03

Растителни Масла и Минерали За Косата

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Има няколко публикувани научни статии за влиянието на минералите и растителнините масла върху човешката коса. Основното физическо свойство на този клас съставки е хидрофобността на маслото. Наситените и мононаситените масла се разпространяват в косата много по-добре от полиненаситените масла. Маслата играят важна роля за предпазване на косата от увреждане. Някои масла могат да проникнат в косата и да намалят количеството на абсорбираната в косата вода, което води до понижаване на подпухването. Това може да доведе до по-ниска хигиенна умора, фактор, който може да увреди косата. Маслото може да запълни празнината между клетките на кутикулата и да предотврати проникването на агресивни вещества като повърхностноактивни вещества в фоликула. Редовното нанасяне на масло може да подобри смазването на скалпа и да предотврати начупването на косата.

Mohile през 2003 г., изучават свойствата на минерално, кокосово и слънчогледово масло върху косата. Сред трите масла кокосовото масло е единственото масло, което намалява загубата на протеини на неповредената, така и на повредената коса, когато се използва като продукт за почистване. Слънчогледовото и минералното масло не намалят загубата на протеин от косата. Тази разлика в резултатите възникне от състава на всяко от тези масла. Кокосовото масло, което е триглицерид на лауриновата киселина (основната мастна киселина), има висок афинитет към протеините на косата и поради ниската си молекулна маса линейната верига е в състояние да проникне във вътрешността на косъма. Слънчогледовото масло е триглицерид от линолова киселина с обемна структура и двойни връзки и има ограничено проникване в влакното, което не достига до кората. Минералното масло и слънчогледовото масло могат да имат филмов ефект и да абсорбират повърхността на кутикулата, като подобряват блясъка и намаляват триенето и за тях е известно, че предотврътяват увреждането на косата.

Keis et al. през 2005 г. изследва ефекта на кокосовото масло, зехтина, слънчогледовото масло и минералното масло върху косата. С изключение на минералните масла, топлината намалява адхезията на капилярите на другите масла, резултат от проникването в космените влакна чрез дифузия, оставяйки тънък филм на повърхността. Въпреки че дебели филми от масло могат да маскират повдигнатите люспи на кутикулата, тя може да остави мазен и тежък вид на косата. Предпочита се повторно нанасяне на масла, които оставят тънък слой върху повърхността и се абсорбират добре от влакното.

През 2009 г. бразилските масла и масла са изследвани от Fregonesi et al. Те анализираха следните вещества: семена от маракуя (77% линолова киселина), бразилски орехи (38% олеинова киселина и 35% линолова киселина), палмово олеин (47% олеинова киселина), бурити (79% олеинова киселина), палмово стеарин ( 42% палмитинова киселина и 41% олеинова киселина), tucumã (48% лауринова киселина и 27% миристинова киселина), ucuúba (75% миристинова киселина), сапукаина (47% каулмоогрова киселина, 27% хидрокарпик и 19 горилна киселина). Маслото намалява процента на сила на гребена при влажни условия. Обаче косата, обработена с масла се сресва много по-лесно. Обработките с масла намаляват и образуването на разделени краищав косата. Третирани с бразилски орех и минерални масла, дават най-ниската форма на разделени краища. Намаляването на силите на гребена в комбинация с намокряне има смазочен ефекти върху влакната. Маслата в сурово състояние не са толкова течни и не се разпространяват лесно по косите. Бразилските орехи, семената на пасифлорите, палмовия олеин, бурити и минералните масла са довели до намаляване на силата на гребена. Минералното масло няма афинитет към протеините на косата и не може да дифундира в влакното. Основните ефекти от минералното масло са по-високата му способност за разпръскване върху повърхността на косата, която подобрява блясъка, разресването и намалява образуването на раздробявания.

През 2007 г. Keis et al. изследва влиянието на маслените продукти върху влагата на човешката коса, за да анализира способността на маслата да намаляват влагата. Въпреки че кокосовото масло прониква,а влакната и минералното масло не, те еквивалентно намалят на сорбцията на вода. Увеличаването на дебелината на масления слой върху повърхността на влакната увеличава влажността на косата. Маслото, което остава в слоя на кутикулата е отговорно за намаляването на водата. Мароканското арганово масло е много популярно като основна съставка за козметични продукти, способно да поддържа косата хидратирана и хидрофобна.

Аргановото масло от Мароко сега е най-скъпото хранително масло в света. Аргановото дърво (Argania spinosa L. Skeels), ендемично дърво в Мароко, е най-забележителният вид в Северна Африка поради ботаническия и биоекологичен интерес, както и социалната си стойност. Маслото е богато на токофероли и полифеноли, мощни антиоксиданти. Аргановото масло се извлича от зърната на аргановите плодове, които са сушени на слънце за няколко дни или до няколко седмици. Времето за сушене на плодовете влияе върху качеството на извлеченото масло. Въпреки че има научна литература за използването на мароканското масло за хронични състояния като атеросклероза и псориазис заради кардиопротективните си свойства, липсват данни за ползите от грижа за косата.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ МАСЛО ЗА КОСА?

Read 228 times Last modified on Събота, 27 Април 2019 22:03

Коментари и отзиви (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
0 Characters
Attachments (0 / 3)
Share Your Location