Петък, 26 Април 2019 20:40

Проблеми на скалпа - Каква Козметика да Ползваме при Себореен Дерматит

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Проблеми на скалпа и косата - СКАЛП

Себорейният дерматит е често срещано хронично възпалително състояние на скалпа, характеризиращо се с мащабиране и слабо дефинирани еритематозни пластири. Той може да е свързан със сърбеж и най-вече засяга зоните, богати на себум, като скалпа, лицето, горната част на гърдите и гърба. Въпреки че неговата патогенеза не е напълно изяснена, някои считат, че състоянието е резултат от колонизация на кожата на засегнатите индивиди с видове гъби от рода Malassezia (Pityrosporum). Налични са разнообразни начини на лечение, включително ерадикация на гъбичките, намаляване или лечение на възпалителния процес и намаляване на производството на себум.

При лек себореен дерматит на скалпа, шампоаните против пърхот, съдържащи селен, цинков пиритион или каменовъглен катран, могат да контролират симптомите с малка част от цената на други лечения за дългосрочен контрол, противогъбичните шампоани, съдържащи кетоконазол 2% (Nizoral) или циклопирокс 1% (Loprox) могат да се използват ежедневно или най-малко два или три пъти седмично в продължение на няколко седмици, до ремисия. Употребата на тези медикаментозни шампоани веднъж седмично може да предотврати рецидив. Тези шампоани трябва да останат на косата поне пет минути, за да се гарантира адекватна експозиция на скалпа.

В зависимост от тежестта на възпалението на скалпа, локалните кортикостероиди могат да бъдат полезни, но продължителната употреба е свързана с нежелани ефекти и може да бъде скъпа. Флуоцинолон 0,01% разтвор (Synalar) или шампоан  и бетаметазон валерат 0,12% пяна (Luxiq ) може да намали сърбежа и възпалението.За умерени до тежки случаи, шампоани с клобетазол 0.05%  два пъти седмично редуващи се с кетоконазол 2% шампоан два пъти седмично може да намали остро симптомите и по-бързо и да поддържат контрол след прекратяване на употребата.

Въпреки че някои лекари предупреждават пациентите си, че всяко лечение на себореен дерматит по скалпа може да загуби своята ефективност след три месеца употреба, проучване, оценяващо лечението с цинкова козметика за скалп на шест и 11 месеца, не показва загуба на ефект. Проучване на продължителната употреба на кетоконазолови шампоан за поддържаща терапия също не показва деградация на ефективността с течение на времето.Това, което може да изглежда влошаване на симптомите, въпреки продължаващото използване на лечение, всъщност може да представлява естественото, променливо протичане на заболяването. Често е необходимо успокоение и поддържане на терапията. Пациентите със симптоми, които не отговарят на някое от описаните по-горе терапии, могат да се възползват от системни противовъзпалителни средства и трябва да бъдат насочени към дерматолог.

 

Read 161 times Last modified on Петък, 26 Април 2019 21:06

Коментари и отзиви (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
0 Characters
Attachments (0 / 3)
Share Your Location