Петък, 05 Април 2019 19:12

Шампоаните за Коса

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Шампоаните не са само почистващи средства за скалпа, но несъмнено действат като предотвратяващи увреждането на косъма. Много болести по скалпа се лекуват с активни съставки, които се добавят към съставите на шампоаните. Желателно е каквото и да е заболяването или състоянието (дерматит, себорея, алопеция, псориазис), снопът на косата да се поддържа естетически представителен, като се запазва неговата мекота, комбинираност и блясък при лечение на скалпа.  Шампоаните обикновено са съставени от между 10 и 30 съставки, въпреки че са налични продукти с най-малко четири съставки.

Продуктите са групирани в:

(1) почистващи средства;

(2) добавки, които допринасят за стабилността и комфорта на продукта;

(3) кондициониращи агенти, предназначени да придадат мекота и блясък, да намалят летящия път и да подобрят разсейващото средство

(4) специални съставки за грижа, предназначени за лечение на специфични проблеми, като пърхот и мазна коса. Най-силно засегнати от използването на агресивни шампоани, са: Трудност при разплитане на нишките и ефекта на къдрене. Издръжливостта, основната причина за начупване, може да бъде сведена до минимум чрез адекватна формулировка на почистващите продукти. От друга страна, ако формулите за шампоан не представят адекватния състав, отслабването на влакната се влошава.

Въпреки че се считат за безопасни продукти, шампоаните могат да предизвикат контактен дерматит. Честите алергени в шампоаните са: кокамидопропил бетаин, метилхлороизотиазолин, формалдехид-освобождаващи консерванти, пропиленгликол, витамин Е (токоферол), парабени и бензофенони.

Read 87 times

Коментари и отзиви (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
0 Characters
Attachments (0 / 3)
Share Your Location