Косопад

Косопад (2)

Понеделник, 08 Април 2019 16:25

Бъдещи лечения на косопада

Written by

Бъдещите лечения на загубата на коса се отнасят до много от ограниченията на козметичните, медицинските и хирургичните методи на лечение, които се използват понастоящем и ще включват някои изцяло нови методи на лечение, като клониране на космения фоликул и генна терапия, като и двата са методи, които имат потенциала да “излекуват” наследственото плешивост.

Но също така изглежда разумно да се пита защо човешкото общество ще изразходва ценни биомедицински изследователски усилия и ограничени средства за лечение на загуба на коса, когато смъртоносни и инвалидизиращи състояния като СПИН, рак, диабет и сърдечни заболявания също се нуждаят от решения. Докато икономическите понятия като "свободен пазар" и "търсене и предлагане" са няколко от отговорите, също така е вярно, че човешкият космен фоликул е богат научен модел за разбиране на важни аспекти на човешката клетъчна биология, органната система и имунната система.

Уникална характеристика на космените фоликули е начинът, по който тези миниатюрни органи циркулират през цикъла на растеж и почивка. В допълнение към косъмчетата, които се отглеждат и след това се хвърлят в тези фази, самият фоликул се разпада почти изцяло до края на регресионната фаза и се създава почти изцяло нов фоликул в началото на следващата фаза на растеж. Създаването на космения фоликул в началото на всяка фаза на растеж предоставя уникални възможности за прилагане на модерни медицински техники на молекулярната биология, като клониране.

Колкото повече разкриваме работата на различните части на човешкото тяло, толкова повече откриваме, че всичко е свързано, и това, което научаваме в една област на медицината, неизбежно може да бъде приложено и в много други области.

Понеделник, 08 Април 2019 15:36

Защо да лекуваме косопада?

Written by

В един момент в живота ни, докато растем, ние всички формираме ментален образ на себе си, нашето лице и тяло, образ на това, как мислим, че другите ни виждат. Когато погледнем в огледало, ние се идентифицираме с това, което виждаме, и вътрешно казваме: "Това съм аз." Дори и без огледало, ние имаме представа за образа на себе си, който проектираме към света. Но тъй като мъже или жени започват да губят косата си, изображението в огледалото вече не съответства на вътрешния образ, който се развива впродължение на много години. Това може да е обезпокоително, тъй като ние не се чувстваме като преди. Загубата на коса не влияе на нашето физическо здраве, но ни кара да изглеждаме по-възрастни. Когато виждаме отражението си в огледалото, различен образ ни изправя на нокти. Протестираме, "Това не съм аз."

Косата ни е един от най-важните аспекти на нашия външен вид. Здравата коса ни кара да изглеждаме привлекателно, младо и желателно. Нашият външен вид пряко засяга нашата собствена представа за себе си и повечето от нас искат да поддържат този образ, като знак на младост и здраве. Външният вид също влияе на начина, по който взаимодействаме с другите хора, както по отношение на това как другите реагират на нас, така и как външният ни вид се отразява на нашето собствено самочувствие. Наличието на плътна коса може да подобри качеството на нашия живот, нашия успех в бизнес отношенията и успеха ни в романтиката. Но въпреки факта, че загубата на коса и дори плешивото е част от нормалния процес на стареене, ние често не я приемаме. На възраст четиридесет, повечето хора се чувстват почти толкова, колкото и на тридесет, или дори на двадесет години. Изправени пред загуба на коса, хората могат да започнат да се чувстват чужди за себе си и донякъде дезориентирани. Този дискомфорт води до желание да се върнете към бившия, по-младежки вид. Днес има много козметични, медицински и хирургически възможности за хора, които наистина искат да направят нещо за загубата на коса.

Един мъж или жена на четиридесет години не очакват да погледнат отново двадесет, но все повече хора искат да запазят младежки вид. Косата помага да се оформи лицето и тя насочва вниманието много силно. Всеки е виждал мъже с няколко тънки коси, обръснати по главите си в опит да оформят лицето си с коса. Разбира се техният “гребен” просто насочва повече внимание към загубата на коса, което не е желаният ефект. Въпреки че нашето общество е насочено към младежта, повечето хора с косопад не са заети с постигането на непрекъснато младежки вид. Всъщност, много хора приемат загубата на косата си само като факт от живота. Хората имат огромна способност да се приспособяват към несъвършените ситуации и да продължат с живота си. Но ако четете тази статия, вероятно имате интерес да направите нещо за загубата на коса. Да искате да направите нещо за загубата на коса не е само въпрос на суета. Желанието да изглеждате по-добре и да има по-приятен външен вид също е нормално човешко отношение. Без съмнение, загубата на коса добавя години към външния вид на човека. Косопадът представлява за мъжете това, което бръчките правят на жените. И загубата на коса при жените е дори по-лоша от бръчките!

Докато мъжете с косопад често заявяват, че не ги е грижа да загубят косата си, ако има някаква форма на магия, която може незабавно и трайно да им върне косата, всички ще направи точно това. През 1995 г. Шон Конъри заяви в интервю: "Не разбирам мъжете, които искат трансплантация на коса." Същия месец той беше сниман на обществено събитие с коса. Пет години по-късно, той като че ли е приел плешивостта си в личния си живот. Медиите, особено телевизията и киното, продължават да поставят огромно ударение върху модели, актьори и актриси с коса. Жените, изобразявани в медиите и в реклами за почти всеки продукт, обикновено имат гъсти коси. Цялата индустрия е посветена на продуктите за грижа за косата на жените и услугите за стайлинг грижа, като всички те имат за цел да помогнат на жените да извлекат максимума от косата си. Значението на косата за жените в нашето общество е толкова голямо, че жените, страдащи от химиотерапия за лечение на рак, често са по-емоционално опустошени от загубата на коса, отколкото от болеста. Списанията за мъжете рядко показват мъж с изтъняваща коса и почти никога не е плешив. Когато медията показва изображение на желан мъж, той се показва с пълна коса. Освен ако човекът не е „лош човек“. Въпреки нарастващата поява на холивудски талант и национални спортни знаменитости с естествена плешивост или обръснати глави, все още изглежда, че когато плешив мъж е изобразен в медиите, по-често той е злодей. Когато жените са били попитани в различни проучвания дали мислят, че мъжете изглеждат по-добре плешиво или с коса, мнозинството отговори, че плешивостта не влияе на привличането им към противоположния пол. Въпреки това, когато се показват цифрово изменени снимки на същите мъже с и без коса, същите тези жени многократно казваха, че мъжете с коса изглеждат по-привлекателни за тях.